Przepis na roladę z bakaliami – Merkury SA

Aktualności


Przepis na roladę z bakaliami

Nadchodzące święta większości z nas kojarzą się z pysznym jedzeniem. Starajmy się dbać o to, by potrawy przygotowywać z najwyższej jakości składników, w końcu wszyscy na to zasługujemy.
Zgodnie z tą fundamentalną zasadą przygotowaliśmy przepis na Roladę bakaliową BioLife!

  1. Składniki

200 g orzechów laskowych BioLife, przepołowionych
100 g orzechów włoskich BioLife, grubo posiekanych
50 g migdałów BioLife,  sparzonych i obranych ze skórki oraz grubo pokrojonych
200 g rodzynek BioLife
100 g suszonych śliwek BioLife, pokrojonych
200 g suszonych moreli BioLife, pokrojonych
140 g suszonej żurawiny BioLife
100 g mąki orkiszowej jasnej Podlaskie Mąki Ekologiczne
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki mieszanki przypraw do pierników
175 g cukru trzcinowego BioLife
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

      2. Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Podłużną formę(23 cm (długość) x 10 cm (szerokość) x 6 cm (wysokość)) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W dużej misce wymieszać orzechy, migdały, rodzynki, suszone owoce i żurawinę.
  • Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową, wymieszać z cukrem trzcinowym a następnie z orzechami i bakaliami.
  • Jajka ubić z wanilią, następnie delikatnie i dokładnie połączyć z suchymi składnikami.
  • Przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Piec przez 90 -100 minut, wystudzić w formie przez 15 minut. Wyjąć, ułożyć do góry dnem na kratce, zdjąć papier do pieczenia i całkowicie ostudzić.  Kroić ostrym nożem lub nożem do serów.

Życzymy Smacznego !