Zdrowa żywność

Obserwując rosnące zapotrzebowanie na produkty z potocznie nazywanej kategorii „zdrowej żywności” od dwóch lat stale dążymy do poszerzania naszej oferty produktowej o nowości. Zauważamy pojawiające się trendy, poszukujemy produktów innowacyjnych, które wpisują się w zdrowy tryb życia. Staramy się, dzięki bardzo dobrym kontaktom z naszymi rodzimymi dostawcami oferować nie tylko towar, ale również doradztwo i serwis. Nasze produkty podzieliliśmy na kategorie zgodnie z trendami rynkowymi. Sukces naszych działań osiągamy dzięki zaangażowaniu naszych przedstawicieli, którzy są „aniołami stróżami” opiekującymi się naszymi klientami.

Bez cukru

Cukier, czyli glukoza, jest bowiem potrzebna przede wszystkim po to, aby mózg mógł funkcjonować prawidłowo. Robiąc zakupy zawsze należy zwrócić uwagę, ile jest cukru w 100 g produktu. Jeśli powyżej 15 g – można ten produkt uznać za wysoko słodzony. Na rynku znaleźć można produkty bez jakiegokolwiek dodatku cukru – ciastka, herbatniki, muesli, suszone owoce, batony, a nawet czekolady. Zazwyczaj zastąpiony jest on zdrowymi odpowiednikami – ksylitolem, stewią, erytrytolem, miodem czy syropem z agawy. Słodycz mogą też nadawać po prostu suszone owoce. Nagłe zrezygnowanie z cukru prawdopodobnie zakończy się klęską, jednak powolna i stopniowa jego eliminacja z diety jak najbardziej może się udać.

Współcześni dietetycy mówią zgodnie, że całkowite usunięcie cukru z diety nie jest możliwe. zobacz więcej...
sprawdź

Wegańskie

Weganie nie mogą spożywać żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego.  Weganizm polega na spożywaniu produktów wyłącznie pochodzenia roślinnego. Głównymi składnikami tej diety są produkty na bazie zbóż, takich jak: pszenica, żyto, proso, ryż, owies, oraz owoce i warzywa. W skład diety wchodzą również rośliny strączkowe, grzyby, orzechy, rośliny oleiste (siemię lniane, słonecznik, sezam i pestki dyni).  W jadłospisie pojawiają się również zamienniki mleka krowiego czy koziego, tj. mleko roślinne – najczęściej sojowe albo ryżowe oraz cukier, miód, kawa i herbata. Osoby na diecie wegańskiej powinny pamiętać o sposobie przygotowywania potraw. Należy pamiętać, że obróbka termiczna zmniejsza zawartość witamin i składników mineralnych w pożywieniu. Jeśli jest to możliwe najlepiej jeść produkty surowe.

Weganizm to jedna z odmian wegetarianizmu, która zakłada wykluczenie z jadłospisu mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym również jaj i nabiału. zobacz więcej...
sprawdź

Superfoods

Posiadają w sobie ogromną ilość składników mineralnych, substancji bioaktywnych, enzymów oraz aminokwasów. Potocznie zwane bombą kaloryczną lub witaminową. Superfood to żywność, która w swoim składzie zawiera wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki. Jest to żywność naturalna, nieprzetworzona. Na miano super żywności mogą zasłużyć jedynie produkty naturalne, nieprzetworzone, dobroczynne składniki zawarte w superfoods są w pełni naturalne.

Produkty o bardzo wysokiej wartości odżywczej, często wielokrotnie przewyższającej inne artykuły spożywcze. zobacz więcej...
sprawdź

Żywność funkcjonalna

Pokarm otrzymany jest ze składników naturalnych, może być dodatkowo wzbogacony: np sok jabłkowy z dodatkiem wapnia. Do grupy produktów spełniających kryteria żywności funkcjonalnej można zakwalifikować:
produkty wzbogacone w: nienasycone kwasy tłuszczowe, stanole, błonnik pokarmowy, witaminy i składniki mineralne, probiotyki i prebiotyki
produkty zawierające obniżoną zawartość: cholesterolu, sodu (produkty niskosodowe), kalorii (produkty niskoenergetyczne)

Produkty, które mogą być elementem codziennej diety i nadają się do ogólnego spożycia. zobacz więcej...
sprawdź

Bio, eko i organic

Ważne jest by ziemia, na której stoi gospodarstwo, była czysta, Wykluczone więc są uprawy przydrożne, gdzie gleba zawiera zanieczyszczenia i ołów. Aby chronić glebę przed wyjałowieniem należy stosować płodozmian, czyli zmieniać rotacyjnie uprawę. Najlepszym nawozem jest obornik i kompost. Idealnym rozwiązaniem jest więc jednoczesne hodowanie zwierząt. Nie wolno ich jednak karmić paszami przemysłowymi – bio karma musi pochodzić z gospodarstwa. Zwierzęta hoduje się tradycyjnie w oborze na ściółce, skąd łatwo pobrać obornik. Nie wolno im podawać antybiotyków ani hormonów.

A jak rozpoznać żywność w sklepie? Na opakowaniach produktów znajdziemy sformułowania, takie jak „bio”, „eko” czy „organic”. To jedno i to samo, choć zgodnie z przepisami najtrafniejszym określeniem jest po prostu „ekologiczny”. Każdy produkt z takim napisem musi mieć w UE certyfikat. Jeśli ma, poznamy to po charakterystycznym zielonym listku z dwunastu gwiazdek na opakowaniu.

Według prawa unijnego każdy producent może nazwać swoją żywność "eko" lub "bio", pod warunkiem, że w co najmniej 95 % wyprodukowane SĄ metodami ekologicznymi. zobacz więcej...
sprawdź

Bez glutenu

W sklepach widzimy coraz więcej produktów z przekreślonym kłosem, w Internecie na każdym kroku napotykamy się na przepisy gluten free. Do stosowania tej diety namawiają nas zarówno dietetycy, sportowcy, jak i lekarze. Źródłem glutenu są niektóre rodzaje mąk, kasz, pieczywa czy makaronów, ale znaleźć możemy go również w produktach z pozoru wcale niezwiązanych ze zbożami – jogurtach, przyprawach, gotowych sosach bądź przetworach mięsnych. Zakupy warto zacząć robić w sklepach ze zdrową żywnością lub internetowych ekologicznych. Producenci oferują bezglutenowe pieczywo, herbatniki, mieszanki do wypieku ciast, proszki do pieczenia, makarony, kasze, batony, pasty kanapkowe i inne szybkie przekąski.

Dieta bezglutenowa to jeden z gorętszych hitów ostatnich lat, ale też nie lada wyzwanie. zobacz więcej...
sprawdź