Produkty dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy. – Merkury SA

Aktualności


Produkty dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy.

Coraz częściej na półkach sklepowych możemy spotkać gamy produktów charakteryzujących się opisem bez laktozy. Są to produkty skierowane do osób, które chorują na nietolerancja laktozy wywołaną 3 postaciami niedoboru laktazy – enzymu hydrolizującego cukier mleczny – laktozę. Gdy istnieje nietolerancja laktozy, laktoza nie może być bezpośrednio wchłonięta przez organizm z układu pokarmowego. Dlatego musi ulec rozłożeniu do cukrów prostych na skutek działania enzymu laktazy.

Wyróżniamy 3 postacie niedoboru laktazy:

  • Wrodzony niedobór laktazy – alaktazja – wymaga stosowania diety bez laktozowej przez całe życie.
  • pierwotny niedobór laktazy – hipolaktazja dorosłych – wynika on ze zmniejszenia produkcji tego enzymu wraz z wiekiem – jest to proces naturalny.
  • Wtórny, nabyty niedobór laktazy – jest wynikiem chorób współistniejących oraz czynników wewnętrznych np. stosowanie leków.

Nietolerancja laktozy nie jest alergią pokarmową. W przypadku spożycia laktozy przy jej nietolerancji nie dochodzi do reakcji alergicznej.

Problemem dla konsumenta jest skojarzenie, które z produktów mogą charakteryzować się zawartością laktozy. O ile logicznym jest występowanie jej w mleku to istnieje szereg produktów, które z natury nie zawierają w swoim składzie laktozy lecz wykorzystywana jest ona w procesie produkcji żywności. Jej dodatek powoduje zwiększenie lepkości produktu spożywczego. Laktoza podczas pieczenia daje brązowe zabarwienie przez co stosowana jest do produkcji pieczywa, krokietów, frytek. Dodawana jest również jako dodatek smakowy do wyrobów mięsnych. W naszej ofercie dzięki znacznikowi „bez laktozy” klient ma możliwość wyselekcjonowania grupy produktów, które w swoim składzie nie zawierają laktozy.

 

ZOBACZ PRODUKTY BEZ LAKTOZY >